top of page
  • Foto van schrijverSpil Helpt

De pioniers van het nieuwe tijdperk



Leonardo Da Vinci, Pablo Picasso, Jan des Bouvrie, Isaac Newton, Wubbo Ockels, John F. Kennedy, Napoleon Bonaparte, Steve Jobs, Joop van den Ende, Oprah Winfrey, Robbie Williams, John Lennon, Whoopi Goldberg, Harrison Ford en Tom Cruise… Zomaar enkele bekende mensen waarvan gezegd wordt dat ze dyslexie hebben.


Kijk eens naar het rijtje namen hierboven. Misschien valt het je al op… het zijn kunstenaars, wetenschappers, sporters, schrijvers, politici, uitvinders, ondernemers, zangers, actrices en acteurs. Allemaal mensen met een creatief brein.


Hoe werken de hersenen dan?

Brein… ja, laten we het daar eens over hebben. Brein, hersenen, je grijze massa. Iedereen heeft er een. Correctie, twee zelfs! Of ja... een linker- en rechterhersenhelft. Je linkerhersenhelft is de baas over het aanbrengen van routines in dagelijkse vaardigheden, omgaan met cijfers en voor je taal. Bij de meeste mensen is de linkerhersenhelft dominant, maar dat is bij dyslectische kinderen dus niet het geval. Bij dyslectici is de rechterhersenhelft dominant in plaats van de linkerhersenhelft. Je rechterhersenhelft is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor je creativiteit, ritme en ruimtelijke oriëntatie. Kinderen waar de rechterhersenhelft dus the big boss is, denken dus op een andere manier dan dat de meerderheid doet. We noemen ze ook wel conceptuele denkers. Ze kunnen vaak goed improviseren, kritisch denken, ze hebben een sterke intuïtie, veel ideeën, ze zijn vaak hoog gevoelig, creatief en ze zijn gevoelig voor sfeer.


Het onderwijs is vooral gericht op de kinderen waar de linker hersenhelft the big boss is, want bijna alles draait om taal, taal, taal en… taal. Vette pech dus. Daar zit je dan, in de klas met je dominante rechter hersenhelft, met al je goede ideeën, met je creativiteit en improvisatie-skills.


Conceptuele denkers en beelddenkers

Pasgeleden las ik een artikel met als titel Dyslectici hebben de toekomst!. ‘Hoezo dan?’, dacht ik nog. Nou… vroeger konden we met name overleven dankzij de boeren. Boeren waren de toekomst. Maar met de komst van machines, moesten de boeren plaats maken voor fabrieksarbeiders.


Vervolgens kwamen we op het punt dat de computer nog meer dingen ging overnemen. Toen kwamen Bill Gates en Steve Jobs om de hoek kijken en vingen heel wat dollars. Het informatietijdperk was geboren en mensen die veelal gebruik maken van hun linkerhersenhelft gingen helemaal “los”.


Met alle ontwikkelingen die nu gaande zijn, staan we op het punt om een nieuw tijdperk in te slaan, ja ja; het conceptuele tijdperk. Daar hebben we mensen nodig met creativiteit, beeldend vermogen, organisatorische vaardigheden en inlevingsvermogen. Dus… mensen met een dominante rechterhersenhelft.


Dus, na het lezen van dat artikel begreep ik de titel wel; dyslectici zijn misschien wel de pioniers van het nieuwe tijdperk.


Stèfanie Groeneveld - van Hout

Orthopedagoog

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page