top of page
  • Foto van schrijverSpil Helpt

De vertrouwenspersoonKinderen moeten beschermd worden, daar zal iedereen het mee eens zijn. Kinderen zijn vol vertrouwen, open en spontaan en daarom ook juist kwetsbaar. Het zijn allemaal redenen voor mij om te doen wat ik doe. Al jaren zet ik me in voor weeskinderen en kinderen in moeilijke omstandigheden. In de tijd dat ik lid was van de Rotary heb ik me sterk gemaakt in Krasnoyarsk (Siberië), Pokhara (Nepal), Kiev (Oekraïne) en later in Dindigul (Tamil Nadu) om kinder-/weeshuizen op te richten of verder vorm te geven. Het bezoeken van die plaatsen en het feit dat ik zelf daadwerkelijk kon bijdragen aan het welzijn van kinderen in extreme omstandigheden, maakten dat ik voor mijn gevoel betekenis kon geven aan mijn bestaan. Met concerten en fundraisingacties hebben we zo’n € 600.000 bijeen weten te vergaren en daarmee kun je in die landen écht het verschil maken.


Voor mezelf vind ik het logisch om bij Spil Helpt op te komen voor kinderen in moeilijke omstandigheden. De omstandigheden hier zijn wellicht niet zo extreem als in de steden die ik hierboven genoemd heb, toch zijn er hier ook veel kinderen die hulp kunnen gebruiken. De problemen die ik binnen de praktijk van Spil Helpt tegenkom, zijn meestal gerelateerd aan echtscheidingssituaties. Kinderen kunnen hun frustraties of zorgen en angsten afreageren op de ouders, zelfs in omstandigheden dat er sprake is van een scheiding waarbij de partners in goede verhouding uiteengegaan zijn. Soms ontstaan er problemen op school of keert het kind in zichzelf. Spil Helpt wordt in die gevallen benaderd om samen met de ouders of jeugdzorg oplossingen te zoeken binnen de gegeven omstandigheden.


Helaas komt het nogal eens voor dat ouders een scheiding over de ruggen van de kinderen “uitvechten”. In deze gevallen zijn er alleen maar verliezers en is de emotionele schade voor alle betrokkenen groot. De kinderen, die buiten hun “schuld” in die situatie verkeren, hebben dan behoefte aan een vertrouwenspersoon; iemand die hun problemen en vragen aanhoort en er alleen voor hen is. Iemand die hun belang vooropstelt en die hun wensen op de juiste plek bespreekbaar kan maken als de kinderen aangeven dat ze dat willen.


Kinderen zijn vol vertrouwen, open en spontaan en daarom ook juist kwetsbaar. Het is prachtig om te zien dat kinderen kunnen opleven als ze merken dat je er voor hen bent. Dat we samen een spelletje kunnen spelen of even gaan wandelen en dat je hen zo kunt helpen om hun verbinding met beide ouders te behouden en uit te diepen. Ik ben blij daar een steentje toe te kunnen bijdragen.


Paul van Gulick

Vertrouwenspersoon

Pedagogisch medewerker

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page