top of page
  • Foto van schrijverSpil Helpt

Decemberstress: 15 tips



De decembermaand is bijna aangebroken – een spannende tijd met feestdagen waarin de meesten van ons hetzelfde doel hebben: een sfeervolle, gezellige en warme tijd beleven. Toch is deze spannende periode niet voor iedereen even leuk. Het is een maand die anders is dan andere maanden; een maand met ontzettend veel verschillende prikkels. Lees snel verder en verlicht je decemberstress! Bekijk maar wat bij jou en je kind(eren) past.

  • Eerst zelf plannen.

Een goed begin is het halve werk, daarom is het belangrijk dat ouders een goede planning maken. Zorg er als ouders/verzorgers voor dat je precies weet wat er gebeuren gaat. Is de planning rond? Breng dán pas de kinderen ervan op de hoogte. Probeer je aan deze planning te houden, dit geeft rust en overzicht. Bespreek bijvoorbeeld met de kinderen op welke wijze Sinterklaas of kerst gevierd zal worden. Is dat thuis of bij familie? Het is voor kinderen van groot belang om te weten waar ze aan toe zijn.

  • December kalender.

Maak samen met je kind een “aftel”-kalender tot en met kerstmis. Schrijf op deze kalender alle leuke en wellicht spannende dingen die er staan te gebeuren. Pakjesavond, schoen zetten... maar ook kerstdiner, wanneer je kind de mooie kleren aan mag. En natuurlijk de dag dat ze werkelijk vakantie hebben. Laat ze op elke dag een sticker plakken als het zover is. Ook voor de oudere kinderen is dit soms nog behulpzaam. Vergeet ook zeker niet om duidelijk te maken wanneer Sinterklaas of de Kerstman weer weggaat. Voor kinderen kan het lastig te begrijpen zijn dat ze weer weg zijn.

  • Structuur.

Zorg ervoor dat de maand december zoveel mogelijk loopt zoals alle andere maanden. Blijf gezond en gevarieerd eten (naast al het feestsnoep…), houd de standaard bedtijden aan, ook in het weekend. Plan de logeerpartijtjes en andere leuke (drukke) dingen even niet in deze maand. Door rust en regelmaat thuis te houden, kan je kind de drukte op school en buitenshuis vaak ook beter aan.

  • Rust.

Zorg dat thuis een ontspannen plek is voor prikkelbare kinderen. Denk na of het wel zo verstandig is om het huis uitbundig te versieren. Op locaties zoals school, winkels en straten is al genoeg versiering rondom de feestdagen. Thuis zou juist moeten dienen als een fijne plek waar kinderen in alle rust de prikkels kunnen verwerken.

  • Versieren.

Sint is het land nog niet uit, of de kerstboom staat alweer in huis. Dat is helemaal niet nodig! Plan even wat tijd ertussen. Neem de tijd voor alles. Ruim je huis weer op van alle Sint spullen en laat het even ‘leeg’ voordat alle kerstspullen er weer in komen. Ga dan samen als een soort ritueel op een gepland moment de kerstspullen weer tevoorschijn halen. Laat de kinderen meehelpen met versieren en luister ook naar hun kerstkeuze. Denk hier vooraf over na. Misschien kun je een kersthoekje in de eigen kamer van je kind maken of wat denk je van twee hoekjes in de woonkamer zelf?!

  • (mid)Dag alleen met je kind.

Plan wat vaker een (mid)dagje alleen met je kind. En doe dan vooral niet té veel. Lees samen een boek of ga een spelletje doen. Spreek ook met je kind af dat het deze weken een of twee dagen niet met een vriendje of vriendinnetje speelt, maar alleen naar huis komt. Je kind kan dan weer even ‘op adem’ komen. Als je het leuk vindt, doe dan samen wat yoga-oefeningen of een mindfulness-oefening.

  • Bereid je kind voor.

Wil je graag dat je kind goed voor de dag komt op kerstdiner, zorg dan dat de kerstoutfit al op tijd klaar is. Zorg dat je kind ook een stem heeft in datgene wat het aan heeft. Als het kind zich daar lekker in voelt is dat belangrijk!. Vaak moet je als ouder iets klaarmaken voor het kerstdiner. Houd dit overzichtelijk. Maak iets makkelijks klaar, wat je van tevoren klaar kunt maken en wat je makkelijk mee kan nemen. Vertel je kind wat je klaar gaat maken en indien mogelijk, betrek het kind dan bij het klaarmaken.

  • Pyjama dag.

Af en toe helemaal niks is niet allen zalig voor je kind, maar ook voor jezelf. Las af en toe een pyjama-dagje of -middagje in. En spreek met jezelf af dat je deze dag HELEMAAL NIKS moet. Kijk een filmpje, bak koekjes, ga samen met je kind lekker op de bank onder een dekentje liggen. Eet je avondeten op een picknick kleedje voor de televisie, ga uitgebreid in bad…

  • Maak keuzes voor je kind.

Als het aan de omgeving ligt kan je naar wel drie intochten van de Sint en hem ook nog een handje geven in een of andere winkel. Voor kerst geldt hetzelfde: er zijn zoveel activiteiten waar je heen kunt gaan in deze maand. Maar maak liever keuzes voor je kind (en voor jezelf). Dit geldt ook voor het vieren van pakjesavond en voor de kerstdiners. Dit jaar hier en volgend jaar daar...

  • Luister en kijk extra goed naar je kind.

Wil je kind geen ‘nette’ kleren aan bij het kerstdiner, of wil het geen sinterklaas muts op, luister daar dan naar. Het is de bedoeling dat dit feestdagen zijn, ook voor je kind. Vaak kan je kind heel goed de grens aangeven.

  • Naar buiten.

Ga in deze tijd extra veel naar buiten. Ondanks dat we de neiging hebben om lekker warm binnen te blijven, is buiten zijn en buitenlicht heel belangrijk in deze tijd van het jaar. Je hoeft echt niet per se naar een bos of naar een strand; een ommetje door de wijk is ook al fijn. Klusjes! Laat ze bladeren harken in de tuin, de auto wassen of brood halen bij de bakker. Of stuur ze erop uit om takjes te zoeken voor een kerststukje. Zet een speurtocht voor elkaar uit.

  • Vakantie.

En dan is het eindelijk vakantie! Zorg ook dat dit een vakantie is, in de vorm van rust. Plan niet te veel, ga niet te veel weg van huis. Blijf lekker thuis en maak het knus en gezellig met kleine dingen. Hou in de vakanties ook zoveel mogelijk het ritme van de kinderen aan. Zeker jongere kinderen kunnen vaak nog helemaal niet uitslapen, maar ze hebben hun slaap wel nodig. Laat ze in de vakantie hooguit een half uurtje later naar bed gaan. Blijf op tijd eten en houd het gezond. Klinkt allemaal heel saai, maar vergeet niet dat je kind het beste functioneert bij ritme en duidelijkheid. Zeker de kleinere kinderen.

  • Sinterklaasjournaal.

Laat je jouw kinderen bijvoorbeeld alleen kijken naar het Sinterklaasjournaal of kijken jullie samen? Kinderen worden overspoeld met informatie en gebeurtenissen die ze misschien niet meteen begrijpen. Zo heeft Sinterklaas regelmatig een probleem met de stoomboot. Vooral jonge kinderen zien geen verschil tussen fantasie en de werkelijkheid. Praat na de uitzending samen erover, zodat er geen onduidelijkheden meer zijn. Kijk desnoods nog een keer naar de herhaling!

  • Oud en nieuw.

Het jaar sluiten we af met de oud- en nieuwviering. Vuurwerk wordt bijna altijd veel te vroeg afgestoken. Voor kinderen die gevoelig zijn voor prikkels zijn deze harde knallen geen pretje. Probeer op oudejaarsdag zoveel mogelijk afleiding en rust te zoeken. Ga bijvoorbeeld samen oliebollen of appelflappen bakken, spelletjes doen, of buiten in het bos een wandeling maken.

  • Tenslotte: Suikervrije snoep.

Kijk eens een keer voor iets anders dan snoep (mandarijnen, worteltjes, etc.) of suikervrije snoep. Dit kan voorkomen dat kinderen heel druk en onrustig worden.


Vera van Dinther

Orthopedagoog

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page