top of page
  • hannyvanderschoot

Een vliegende start in BredaIn 2019 heeft Spil Helpt er een mooie vestiging in Breda bij gekregen. Steeds meer mensen in Breda leren ons kennen. Zeker ook in de Haagse Beemden, waar we sinds 2019 gevestigd zijn. We hebben hier al veel mooie contacten gemaakt en breiden onze praktijk hier graag uit. Zo verzorgen we dyslexiebegeleidingen in de EED-zorg. We krijgen hier vaak vragen over, over wat nou precies het verschil is tussen dyslexie en ernstige enkelvoudige dyslexie, of geen dyslexie.


Ik merk dat veel mensen wel eens over dyslexie gehoord hebben. Maar wat zijn dan de precieze verschillen tussen de "soorten" dyslexie? Ik heb al veel praktijkervaring mogen opdoen op het gebied van diagnostiek en begeleiding bij dyslexie. Het is mooi unieke begeleidingen te mogen verzorgen voor leerlingen omdat we altijd het gehele programma volledig aanpassen op de leerling en de zijn behoeften.


Het komt nogal eens voor dat een leerling eerst wil weten wat dyslexie is, hoe hij het kan hebben en natuurlijk vooral: hoe ermee om te gaan. Ik merk dat ik, met de ervaring die ik in de loop der jaren heb opgedaan, frustraties sneller kan doorzien. Soms zie ik dit doordat een leerling alles wat met lezen te maken heeft probeert te vermijden, maar soms ook dat zo’n leerling juist overal wel héél snel doorheen wil gaan. Zo zijn veel van de leerlingen die ik begeleid goed in het zeggen: 'Dat weet ik allemaal al lang'. Door spelletjes en trucjes kunnen ze wat ze “al lang” weten ook steeds beter leren toepassen.


Het gebeurt ook vaak dat een leerling écht doorheeft hoe een regel werkt én die regel vervolgens goed kan toepassen. Het geeft voldoening als de aangeleerde strategie ook werkelijk gebruikt wordt. Veel leerlingen vinden overigens dat hun eigen trucjes het beste werken; ik maak hier graag gebruik van. Door deze trucjes (of leuke boekentips!) kan ik ook weer andere leerlingen helpen. Zo leer ik uit de praktijk nog steeds heel veel.


Aangezien ik vaak vragen krijg over dyslexie, heb ik samen met Claudia van Merriënboer (Logopedie & Dyslexie De Witte) en de Openbare Bibliotheek van Nieuwe Veste het plan opgepakt om er tijdens een bijeenkomst vanuit onze eigen achtergrond over te vertellen. Een mooie samenwerking, want vanuit de logopedie wordt er weer net een andere zorg geleverd dan vanuit onze orthopedagogenpraktijk. De Openbare Bibliotheek van Nieuwe Veste krijgt natuurlijk ook vaak vragen naar leuke boeken voor kinderen en jeugd met dyslexie.

Vandaar dat wij een bijeenkomst organiseren over wat dyslexie precies is en hoe je ermee om kunt gaan. De bijeenkomst is bedoeld voor ouders die geïnteresseerd zijn en graag inzichten en tips voor hun kind(eren) krijgen.


De bijeenkomst is gepland op donderdag 16 januari in Nieuwe Veste, bibliotheek vestiging Noord in Breda. De inloop is vanaf 19.15 uur en er wordt gezorgd voor koffie en thee. Aanmelden kan gratis via baukje@spilhelpt.nl. De bijeenkomst gaat door bij voldoende aanmeldingen.


Baukje van Veen

Orthopedagoog

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page