Spil Helpt
Gamen, waar doe je goed aan?

Ik merk dat voor veel ouders, net als voor mij, ‘gamen’ een lastig onderwerp is. Mijn kinderen (van 5, 7 en 9 jaar) gamen alle drie graag en ze spelen veelal dezelfde games. Vriendjes van hen genieten er ook van; net als veel kinderen die in onze praktijk komen. Maar waar doe je als ouder goed aan? Is voor alle kinderen dezelfde tijdsduur vast te stellen? En wat is eigenlijk te lang?
Ik heb er al vaker wat over gelezen en zo vertelden specialisten op het gebied van gamen dat het per kind verschilt wat een goede tijd per dag is. Dit kan erg uiteenlopen van maximaal een half uurtje tot 3 uur. Inmiddels is er uit onderzoek gebleken dat mild gamen (een uur per dag, niet meer en niet minder) zelfs positieve effecten kan hebben. Zo komen kinderen en jongeren lekkerder in hun vel zitten, gaan zij zich aangenamer gedragen tegenover anderen en kunnen zij beter omgaan met problemen (bureaujeugdenmedia.nl). Wanneer er langer gegamed wordt, zijn er geen positieve effecten meer en bij meer dan drie uur per dag worden de effecten zelfs negatief. Denk bij het berekenen van het aantal uur gamen dat het spelen van spelletjes op een mobieltje meetellen. Ook als die bijvoorbeeld tussendoor gedaan worden. Het is van belang dat er een goede balans is tussen gamen en andere activiteiten.
Als je zelf niet van gamen houdt, is het soms moeilijk om het gamen van je kind als iets positiefs te zien en er interesse voor te tonen. Dit vind ik zelf ook lastig, maar net als dat je enthousiast bent wanneer je kind met voetbal scoort, mag je ook enthousiast reageren wanneer het in een game iets wint. Dat voelt misschien een beetje onwennig, maar voor je kind is dit belangrijk. Op die manier toon je interesse voor zijn of haar belevingswereld en hobby.
Een andere tip van kenners is, om wanneer het tijd is om de game af te sluiten, eerst even bij je kind mee te kijken en wat vragen te stellen over wat hij doet. Zo haal je hem/ haar een beetje uit de game en is het makkelijker om vervolgens af te sluiten. Daarnaast merk ik dat het fijn is om een vaste gametijd te hebben, maar dat we daar soms van moeten kunnen afwijken. Als het tijd is om af te ronden en er wordt geroepen: 'Nog heel even wachten, want ik kan nu heel veel diamanten (o.i.d.) krijgen!', is het voor beide partijen prettiger om dan niet te streng te zijn en die minuut of wat gewoon toe te staan. Het is anders alsof je net voor het einde van een voetbalwedstrijd het stadion verlaat of dat je de tv uitschakelt wanneer Max Verstappen bijna over de finish komt. Dat doe je óók niet.
Er is op internet gelukkig erg veel nuttige informatie te vinden over gamen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.gameninfo.nl van het Trimbos instituut of op www.bureaujeugdenmedia.nl. Op de laatste website staan veel leuke blogs, die allemaal te maken hebben met jeugd en media.
Tamar van Velzen
Orthopedagoog