top of page
  • Foto van schrijverSpil Helpt

Het Corona-virus en kinderenHet Corona-virus houdt iedereen bezig. Ook al hebben de meesten van ons geen oorlog meegemaakt, voor sommigen zal dit een beetje zo voelen. We worden verzocht om elkaar zo min mogelijk op te zoeken, niet naar restaurants en cafés te gaan en vooral dus binnen te blijven. Veel scholen zijn dicht en bij de meesten zal je als ouder ook niet meer je kind naar binnen mogen brengen, tenzij dit niet anders kan. Mogelijk gaan deze week alle scholen dicht. Kortom: hoe graag we onze kinderen doorgaans ook willen beschermen tegen nare berichten, met dit virus ontkomen we er niet aan.


Wat u nu beter kunt doen is om ze wel op de hoogte te houden en bijvoorbeeld samen naar het Jeugdjournaal te kijken. In het Jeugdjournaal wordt op een hele fijne, kindvriendelijke manier verteld over de vele gevolgen van Corona. Kijk dit wel samen met uw kinderen om zo hun vragen te kunnen beantwoorden. Bij ons thuis praten we er heel veel over en horen de kinderen dit ook. Natuurlijk hoeven ze niet alles te weten en moeten wij soms heel bewust even het onderwerp parkeren tot een moment waarop we dit wel samen kunnen bespreken. U kent uw kind het beste en weet ook of uw kind zich snel zorgen maakt of niet. Maak aan de hand daarvan een afweging wat u uw kind vertelt en wat niet. Helaas heeft u niet altijd in de hand wat ze meekrijgen doordat andere kinderen en volwassenen (bijvoorbeeld op school) het ook veel bespreken. Ze kunnen dan beter van u horen wat er gaande is dan dat ze mogelijk verkeerde informatie horen en zich daar zorgen over gaan maken.


Alle kinderen krijgen nu te horen dat ze goed hun handen met zeep moeten wassen, maar zoals je dit ook als ouders probeert aan te leren voor na het bezoek aan de wc en voor het eten, is dit soms lastig om in hun systeem te krijgen. Zo heb ik zelf kinderen die het helaas erg vaak vergeten. Om ze toch bewust te laten worden van wat zeep doet met bacteriën hebben we ze een leerzaam filmpje laten zien. In dit filmpje wordt een kind gevraagd om zijn vinger in een diep bord met water en peper te doen. Er gebeurt niks en de peper raakt de vinger aan (het omsluit de vinger als het ware). Daarna moet het kind zijn vinger in een bakje met zeep doen en wederom zijn vinger in het bord met peper. Wat gebeurt er: de peper schiet razendsnel naar de zijkant van het bord waardoor alleen nog een dikke ring van water om de vinger heen zit. De uitleg hierbij is dat de peper staat voor het virus, want virussen reageren op eenzelfde manier als de peper op zeep. Als u zelf dit of een soortgelijk filmpje wil laten zien, zoek dan eens op “soap coronavirus experiment”.


In de praktijk volgen wij uiteraard ook de richtlijnen van het RIVM en zijn we afwezig wanneer we symptomen vertonen. Mocht uw kind of de leerkracht ziek thuis zitten, laat het ons dan weten zodat we weten dat de begeleiding niet door kan gaan. Bij voorbaat dank.


Tamar van Velzen - Zevenhuizen

Orthopedagoog

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page