top of page
  • Foto van schrijverSpil Helpt

Het EMDR-avontuur

“Mag ik EMDR bij jou uitproberen?” was de vraag van een collega die in opleiding was tot EMDR therapeut. Uh…. Op dat moment was ik nieuwsgierig en sceptisch tegelijk. Ik had al eens over EMDR gehoord in de zin van luisteren naar piepjes of het volgen van vingerbewegingen. Eerlijk gezegd vond ik het altijd maar een beetje vreemd klinken en twijfelde ik aan het effect. Maar goed nieuwsgierig als ik was, zei ik toch “ja”. Dit wilde ik wel eens ervaren….. De vraag kwam op een goed moment. Een half jaar geleden was er namelijk ingebroken bij mij thuis. Ik lag op dat moment te slapen en schrok wakker van een ruit die kapotgeslagen werd. Ik had nu, een half jaar later, nog steeds regelmatig last van die gebeurtenis. Zo checkte ik iedere avond wel vijf keer of de deuren echt op slot waren en sliep ik een stuk slechter dan voorheen. Van elk geluidje schrok ik wakker en dan lag ik met een verhoogde hartslag te luisteren en kwam ik maar moeilijk weer in slaap. Daar wilde ik eigenlijk wel vanaf. Dus ging ik het avontuur aan.


Iedereen maakt in zijn leven weleens een schokkende gebeurtenis mee. Hoeveel last iemand daadwerkelijk van zo’n gebeurtenis heeft, hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld van het soort gebeurtenis, hoe de persoon zich op dat moment voelt, het temperament, de ontwikkelingsfase en de reacties van de persoon en diens omgeving. EMDR kan toegepast worden wanneer iemand last heeft van problemen waarvan vermoed wordt dat ze te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen. Toepassing is mogelijk op alle leeftijden. Bij jonge kinderen maakt de therapeut geen gebruik van oogbewegingen maar van ‘handtaps’.


De theorie die schuil gaat achter EMDR heeft te maken met je werkgeheugen. De nare herinnering die je opgeslagen hebt in je langetermijngeheugen haal je naar het werkgeheugen door deze herinnering op te halen. Het tegelijkertijd volgen van de vingerbewegingen (of ‘handtaps’) belast ook het werkgeheugen. Hierdoor ontstaat er minder ruimte voor de levendigheid van de gebeurtenis en de negatieve emoties die hier aan gekoppeld zijn. Hierdoor wordt de herinnering vager en minder intens en daardoor minder heftig/traumatisch.


Oké, daar zat ik dan... Klaar voor mijn ‘EMDR avontuur’. Ik moest terug denken aan de nare gebeurtenis en tegelijkertijd met mijn ogen de snel op en neer gaande vingerbewegingen volgen. Dat was best vermoeiend. Tijdens de sessie merkte ik dat de negatieve emoties die ik gekoppeld had aan de gebeurtenis al iets afnamen. Maar ik was natuurlijk vooral heel benieuwd naar het effect in de thuissituatie… Ik kan niet zeggen dat ik meteen helemaal “genezen” was, maar na een paar dagen merkte ik dat ik aanzienlijk minder heftig reageerde wanneer ik een geluid hoorde en zelfs soms vergat te controleren of de deur op slot zat. We hebben de behandeling nog een keer herhaald, omdat we er voor mijn gevoel nog niet helemaal waren. Sindsdien gaat het stukken beter. Nog steeds kan ik weleens bezorgd zijn, maar de “scherpe kantjes” zijn er zeker af. Ik vind het heel bijzonder om te merken hoe je met zo’n kort behandeltraject zoveel resultaat kan behalen.


Wil je meer weten over EMDR of denk je dat EMDR jou kan helpen? Bekijk dan eens de website https://www.emdr.nl of neem contact op met Hanny van der Schoot. Zij is EMDR therapeut binnen Spil Helpt. Op de eerder genoemde website staan ook filmpjes over EMDR. In de praktijk van Spil Helpt is het boek ‘Tim en het wonder EMDR’ aanwezig. Dit is een informatief kinderboek waarmee kinderen en hun ouders op de hoogte gebracht worden van wat EMDR is en hoe de therapie in zijn werk gaat.


Susan de Jong

Orthopedagoog


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page