Spil Helpt
Meer bewegen

In de media komen er de laatste maanden geregeld berichten voorbij waarin aandacht wordt besteed aan overgewicht, het feit dat er te weinig bewogen wordt en wat hier de medische consequenties van zijn. Naast dat volwassenen te weinig bewegen en te zwaar zijn, neemt dit probleem onder kinderen ook steeds meer toe.
De gezondheidsraad in Nederland heeft een beweegnorm opgesteld voor verschillende doelgroepen. Aan kinderen adviseert de gezondheidsraad om iedere dag een uur aan matige intensieve inspanning te doen. Daarnaast zouden kinderen minstens drie keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Denk hierbij aan buitenspelen, fietsen of het beoefenen van een sport. Samengevat zou ieder kind dagelijks een uur moeten buitenspelen, fietsen of in ieder geval een verhoogde hartslag door inspanning moeten hebben. Lukt dat bij jullie thuis?
Nu weten we allemaal dat voldoende bewegen een positief effect heeft op de gezondheid. Dit is echter niet het enige positieve effect. Zo is voldoende bewegen ook van invloed op de cognitieve ontwikkeling, de concentratie en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen kunnen zich in de klas beter concentreren, zitten lekkerder in hun vel en kunnen beter laten zien waar ze goed in zijn. Waarom wordt er in het onderwijs dan nog weinig gebruik gemaakt van bewegend leren?
Het is interessant om te kijken wat het onderwijs meer zou kunnen doen om kinderen aan de beweegnorm te laten voldoen. Wel eens plussommen gemaakt op de trap? Of woorden gespeld door de letters met je benen in de lucht te tekenen terwijl je op je rug ligt? De kinderen een half uur extra laten buitenspelen zou natuurlijk een nog grotere meerwaarde zijn, maar we willen de kinderen ook graag leren rekenen en schrijven.
Echter ligt de verantwoordelijkheid meer bij de ouders. In de thuissituatie kan veel winst geboekt worden. Met de komst van de spelcomputers, mobiele telefoons en het grote aanbod series en films via de onlinestreamingsdiensten, brengen we veel tijd door achter een beeldscherm. Als ouders doen we hieraan mee, we geven de kinderen niet altijd het juiste voorbeeld. Door zelf minder op onze telefoon te zitten en meer tijd buiten door te brengen, stimuleer je kinderen om hetzelfde te doen. Spelen uw kinderen na schooltijd buiten of zitten ze binnen achter de PlayStation? Zijn ze lid van een sportvereniging waar ze naast bewegen ook sociale vaardigheden leren?
Bewegen is goed, meer bewegen is beter! Loop samen een blokje om tussen het huiswerk maken, ga er in het weekend samen op uit, fiets naar school en naar de sportvereniging en leg je eigen telefoon weg. Stimuleer de cognitieve ontwikkeling, sociale ontwikkeling, het concentratievermogen en de gezondheid van jezelf en je kinderen.
Floor Peters
Orthopedagoog