top of page
  • Foto van schrijverSpil Helpt

Muschien lees ik het vout of schreif ik ut faut, maar ik den niet bomHet is natuurlijk niet zo dat iedereen dyslexie heeft die lezen niet als hobby heeft, niet zo snel leest of de spellingregels niet kan onthouden. Het is niet zo dat je een dyslexieverklaring koopt, bestelt of even op kan halen, er gaat een heel traject aan vooraf.


Dyslexieonderzoek en dyslexieverklaring

Een dyslexieonderzoek duurt zo’n 360 minuten. Natuurlijk wel verdeeld over twee dagen, maar toch… Het is niet zo dat ze 'even' langs komen en we ze na vijf minuten met een dyslexieverklaring naar huis sturen. Sommige kinderen krijgen inderdaad de diagnose dyslexie en anderen niet. De meeste kinderen starten na zo'n onderzoek met wekelijkse dyslexiebegeleiding of dyslexiebehandeling, net hoe je het noemen wilt. Behandeling vind ik zelf een beetje raar klinken; het is immers niet zo dat je het even behandelt en het net zoals een verkoudheid een week later verdwenen is. Dyslexie heb je voor de rest van je leven.


Wanneer kom je in aanmerking voor een dyslexie onderzoek?

Maar laten we nog even een stapje teruggaan. Kun je zomaar iedereen aanmelden voor een dyslexie onderzoek? Nee. Daar gaat dan weer een traject van intensieve begeleiding aan vooraf. Is deze begeleiding voldoende en laat je een ontwikkeling zien? Fijn! Maar stel dat je dus een half jaar van die intensieve begeleiding hebt gehad en de E-tjes blijven binnenstromen op je rapport, dan kun je dus in aanmerking komen voor zo’n onderzoek. En stél dat je vervolgens tijdens zo’n onderzoek voldoet aan de criteria voor dyslexie… dan heb je dus een stempel dyslexie.


Waar loop je op school nog meer tegen aan met dyslexie?

Kinderen met dyslexie komen er wel, maar ze moeten er echt wel wat harder voor werken dan een ander.


Ten eerste omdat bijna alles taal is. Op school ben je zo wat de hele dag aan het lezen en schrijven. Je ogen en schrijfhand maken overuren. Niet alleen bij vakken zoals taal en spelling, maar ook bij andere vakken moet je teksten lezen en antwoorden opschrijven. En al die toetsen die je moet maken? Al die vragen moet je correct lezen en het liefste ook nog onthouden. Maar wanneer je dan leest dat de SOEP gromt en bijt in plaats van dat de POES gromt en bijt, vraag je je toch wel af wat voor soep er in hemelsnaam geserveerd wordt.


Ten tweede omdat dyslexie vaak óók voor problemen zorgt bij rekenen; het lezen van de verhaaltjessommen en het automatiseren (instampen) van de tafelsommen. Want tja, dyslexie is een automatiseringsprobleem dus automatiseren in het algemeen verloopt niet vlotjes. Niet alleen bij het "instampen" van de spellingregels, maar bijvoorbeeld ook bij het leren van de tafelsommen en wat denk je van topografie? Er is geen logische verklaring te geven voor het feit dan Leeuwarden de hoofdstuk is van Friesland en deze stad in het noorden ligt en Maastricht daarentegen bijna België aantikt. Dat is gewoon "instampen". Ja… "gewoon" zou je denken, maar nee zo werkt dat dus niet. Dan kun je nog zo slim zijn, zo’n uitstekend logisch denkvermogen hebben of een perfect ruimtelijk inzicht… die tafelsommen vliegen net zo snel weer uit je geheugen als dat een straaljager je passeert.


En in het dagelijks leven?

Al met al, dyslexie is een ernstig lees- en spellingprobleem en het belemmert je in je schoolloopbaan. En niet alleen in je schoolloopbaan, maar ook in het dagelijks leZen.. of is het dagelijks leVen? Kijk daar heb je het al. Ik bedoel, als een recept schrijft dat je beter GEEN eieren kunt toevoegen en jij leest NEGEN en voegt vervolgens een hele doos eieren toe, dan smaakt je gerecht ook voor geen meter. Of als er op de uitnodiging van een kinderfeestje staat dat je legerkleding moet meenemen, maar jij leest dat je regenkleding moet meenemen.. dan sta je daar ook lekker bij in je regenpak tussen al die stoere soldaten. Dan val je ook een beetje uit de brood.. oh sorry, ik bedoel uit de boot.


Bekende mensen met dyslexie

Albert Einstein, hij viel niet alleen op vanwege zijn te gekke wilde haardos, maar ook vanwege zijn hoge intelligentie. Hij was zeer hoogbegaafd en een zeer bekende uitvinder. Vele weten niet dat hij ook dyslexie had.

Bill Gates, oprichter van Microsoft, ook hij heeft dyslexie. Nu is hij een heel succesvolle en rijke man, maar hij had het zelf heel moeilijk op school. Maar nu is Bill de grote baas!

Muhammad Ali, beste en beroemdste bokser aller tijden. Hij worstelde niet alleen met andere mannen, maar ook met dyslexie. En toch stond hij aan de top!


Niemand die hen nog beoordeelt op basis van hun dyslexie, niemand die praat over deze stoornis. Zij hebben op school ook een hele worsteling achter de rug, het was niet makkelijk en ze haalden geen A-tjes of tienen, maar door zich te richten op hun sterke kanten zijn ze later uitblinkers geworden. Sterren op hun eigen manier. Niet iedereen met dyslexie heeft de wens om beroemd te worden. Dat wil ik ook helemaal niet zeggen met mijn verhaal. Wat ik wel wil zeggen is dat iedereen, ook iemand met dyslexie, op het eigen niveau succesvol kan zijn.


Stèfanie Groeneveld - van Hout

Orthopedagoog

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page