top of page
  • hannyvanderschoot

Prettige feestdagen met ADHDDe feestdagen kunnen een tijd van vreugde en samenzijn zijn, maar voor kinderen met ADHD kan het ook een uitdagende en overweldigende ervaring zijn. Met al die extra prikkels en afleidingen kan het voor hen moeilijk zijn om zich te concentreren en te ontspannen, wat kan leiden tot allerlei vervelende toestanden. Als ouder is het belangrijk om je kind te ondersteunen tijdens de feestdagen, zodat het zich veilig en comfortabel kan voelen en toch kan genieten van de viering.


Het is van belang om rustige momenten in te plannen tijdens de feestdagen. Dit kan helpen om het kind te laten ontspannen en te laten herstellen van al die extra prikkels en afleidingen. Bespreek met het kind wat het leuk vindt om te doen om te ontspannen en plan daar tijd voor in. Het kan bijvoorbeeld een leuke film zijn om naar te kijken, samen een spelletje doen of gewoon even rustig zitten en lezen. Het is belangrijk om deze momenten voor te bereiden, zodat het kind weet wat er gaat gebeuren en zich hierop kan voorbereiden. Zoek af en toe een rustig plekje op waar het kind even kan ontspannen en tot rust kan komen. Dit kan ook helpen om de overstimulatie te beperken waarvan vaak sprake is tijdens de feestdagen.


Maak duidelijke afspraken met het kind over wat er van hem verwacht wordt tijdens de feestdagen. Dit kan helpen om onverwachte veranderingen in de routine te verminderen en om het kind te laten weten wat het kan verwachten. Bespreek bijvoorbeeld wanneer het bedtijd is, wat het kan verwachten tijdens familiebijeenkomsten en welke activiteiten er kunnen plaatsvinden. Dit kan helpen om verwarring en onzekerheid te verminderen en het kind te laten weten wat er verwacht wordt. Door duidelijke afspraken te maken, kun je helpen om de verwachtingen van het kind te reguleren en onduidelijkheid te voorkomen.


Zorg er in ieder geval voor dat het kind voldoende slaap en ontspanning krijgt tijdens de feestdagen. Zo helpen we agitatie en woede-uitbarstingen te verminderen en het kind in staat te stellen om beter om te gaan met prikkels en afleidingen. Het is belangrijk dat het kind op tijd naar bed gaat en probeer de slaaproutine zo consistent mogelijk te houden. Dit kan soms moeilijk zijn tijdens de feestdagen vanwege het late opblijven en de onregelmatige slaapschema's, maar voldoende rust is voor die kinderen onontbeerlijk. Het komt hun concentratie en gedrag ten goede.


Tot slot: De ouders kunnen het kind helpen om hun gedrag te reguleren door het te ondersteunen om emoties te uiten en om het kind te leren hoe het onrust kan beheersen. Help het kind om zich te concentreren en om het te leren hoe het zijn aandacht kan vestigen op belangrijke taken. Zo komen ouders en kinderen met ADHD de feestdagen ook feestelijk door.


Prettige feestdagen!


Paul van Gulick

Medewerker Spil Helpt

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page