Spil Helpt
Rots & Water

Laatst belde een moeder naar onze praktijk met een vraag over haar dochter. Ze vertelde dat school aangaf dat haar dochter weinig zelfvertrouwen heeft en het moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen. De moeder herkende dit en vertelde dat haar dochter thuis ook regelmatig verdrietig is, omdat het haar op school niet lukt om aan te geven wat ze wil. De vraag van de moeder was of wij haar konden helpen haar dochter beter voor zichzelf op te laten komen.
Het bovenstaande voorbeeld is voor veel ouders herkenbaar, denk ik. Steeds vaker krijgen ouders te horen dat hun kind niet weerbaar genoeg is, moeilijk voor zichzelf durft op te komen of weinig zelfvertrouwen heeft. Ook zijn er steeds meer ouders die te horen krijgen dat hun kind juist te veel voor zichzelf op komt en dit dan niet op een juiste manier doet, waardoor regelmatig ruzies ontstaan die het kind niet zelf kan oplossen. Ouders krijgen dan het advies om voor hun kind een weerbaarheidstraining te zoeken of juist een training waarbij het kind leert om minder snel boos te worden. Wat doe je dan? Juist, wat iedereen doet: googelen. Als je vervolgens op Google ‘weerbaarheidstraining kinderen’ intypt, krijg je ontzettend veel websites en mogelijkheden, maar wat kies je dan?
Binnen onze praktijk zijn daar verschillende mogelijkheden voor, waarvan ‘Rots & Watertraining’ er één is. Dit is een van de bekendere weerbaarheidstrainingen voor kinderen, maar wat is het nu precies? Op de website van 'Rots & Water' is er het volgende over te vinden: Rots & Water is een psychofysieke training voor jongens en meisjes. Het doel van de training is het vergroten van communicatie- en sociale vaardigheden, het welzijn bij kinderen en het verminderen van sociale problemen zoals pesten, conflicten of meeloopgedrag. Het wordt beschouwd als een weerbaarheidsprogramma waarbinnen de weerbaarheid samen gaat met de ontwikkeling van positieve sociale vaardigheden.
Oké, dat klinkt als een mooie, goed onderbouwde en effectieve training, maar hoe gaat zo’n training nou in de praktijk? En werkt deze training alleen voor kinderen die het moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen of ook voor kinderen die juist heel fel zijn en regelmatig ruzie krijgen? Dit zijn zomaar een paar vragen die in me opkwamen bij het lezen van de uitleg over de training. Om antwoord op deze vragen te krijgen, heb ik samen met een collega de Rots & Watertraining gevolgd. Deze training heeft ons opgeleid tot volwaardige Rots & Watertrainers. We hebben samen met 48 andere professionals op blote voeten rondgehuppeld in een gymzaal en zelf mogen ervaren hoe het is om rots of juist water te zijn. Daarnaast hebben we ervaren om op de ‘Rots & Water manier’ voor jezelf op te komen, leerden we om met onze beide benen stevig op de grond te staan en vanuit je centrum situaties te benaderen. Hiermee zijn we uit onze eigen comfortzone gestapt. Samenvattend was het een enerverende, spannende, superleuke, maar ook confronterende opleiding. Na die opleiding waren we beiden overtuigd van de effecten van de training, vooral ook omdat we deze effecten zelf hebben ervaren. We konden dan ook niet wachten op deze ervaringen aan kinderen te leren en ook bij kinderen te zien.
Samen met mijn collega geven we iedere maandagmiddag de Rots & Watertraining. Door middel van spelletjes en door de kinderen zelf opdrachten te laten uitvoeren, gaan ook zij ervaren hoe het is om Rots of Water te zijn. Ze ervaren hoe ze dit thuis of in een klassensituatie kunnen gebruiken en wat er met je gebeurt wanneer je op deze manier een situatie aanpakt. Het is erg leuk om de training te mogen geven. We zien kinderen door de ervaringen echt groeien en nieuwe inzichten krijgen. Zo weten we bijvoorbeeld dat de training soms confronterend voor jezelf kan zijn en dit zien we ook regelmatig bij de kinderen terug. Laatst werd een jongetje erg verdrietig tijdens de training, omdat iedereen zo lief voor hem was en hij dit in de klas lang niet altijd zo ervoer.
Binnen de training krijgen de kinderen van ons handvatten om situaties op een andere manier aan te pakken. Een daarvan is het ‘stevig, gegrond en gecentreerd staan’. We leren de kinderen dat ze vanuit hun centrum, dit is je buik, stevig met beide voeten op de grond staan. Wanneer je stevig staat, lukt het beter om situaties goed te benaderen of om bijvoorbeeld aan te geven dat je iets niet leuk vindt. Tijdens onze eigen training hebben we dit ook geleerd en toen ik dit voor het eerst hoorde dacht ik: ‘Ja, dat kun jij mooi zeggen, ik geloof niet dat je dan ook echt steviger staat’. Regelmatig merk ik dat kinderen dit ook denken, en ik herken dat meteen.
Daarom kiezen we ervoor om het de kinderen te laten ervaren. Door op elkaar te leunen als je stevig, gegrond en gecentreerd staat en ook als je dit niet doet. Hierdoor ervaren kinderen het verschil; voelen ze wat het met je lichaam doet en dit geeft vertrouwen in jezelf. Laatst lieten we een kind uit groep 7 leunen op een kind uit groep 5. Je zou denken, dat lukt nooit en dit dachten de kinderen ook. Het lukte ook niet toen het kind gewoon ging staan, maar nadat het kindje stevig, gegrond en gecentreerd ging staan, kon het andere kind op hem leunen en zelfs gaan hangen zonder dat het kindje uit groep 5 uit balans raakte. Een super mooie en goede ervaring voor de kinderen.
Nog uren kan ik doorgaan met mooie leermomenten en ervaringen van kinderen en van mezelf tijdens de Rots & Watertraining. Het belangrijkste is echter dat kinderen zélf ervaren tijdens de training; op deze manier leren ze van zichzelf en van elkaar. Als je denkt dat de Rots & Watertraining iets voor jouw kind is of als je vragen hebt naar aanleiding van deze blog, neem dan contact met me op: marleen@spilhelpt.nl of 073-5995780.
Marleen Stoel
Orthopedagoog