top of page
  • Foto van schrijverSpil Helpt

Stimuleer leesplezier met 'Boekies'



Leesmotivatie

Wisten jullie dat één op de drie kinderen in Nederland weinig of geen leesplezier ervaart? Dat is veel hè?! Helemaal als je je bedenkt dat leesplezier en leesmotivatie "de motor" is achter leesgedrag en leesprestaties. Hoe hoger de leesmotivatie, hoe meer leeskilometers kinderen maken, hoe beter de leesontwikkeling en hoe meer zelfvertrouwen in eigen lezen. Het werkt als een vicieuze cirkel. Ondanks het belang van leesmotivatie en leesbevordering, hebben deze onderwerpen vaak geen hoge prioriteit op basisscholen. Af en toe wordt er wel aandacht aan besteed, bijvoorbeeld tijdens de Kinderboekenweek, maar dit onderwerp wordt niet structureel en systematisch ingezet. Om dit onderwerp tóch structureel en systematisch in te kunnen zetten, heeft Lexima "Boekies" ontwikkeld. Op 23 april heb ik de webinar Stimuleer leesplezier met Boekies gevolgd. De opgedane kennis wil ik nu graag met jullie delen. Want wat is "Boekies" nu precies en hoe kun je dit gebruiken?


Boekies en de pluspunten

  • Boekies is een overzichtelijke en gestructureerde online bibliotheek voor alle kinderen met nu 850 boeken en in de toekomst 2500. Boekies kan op school worden ingezet, tijdens RT of dyslexiebegeleiding, maar ook thuis.

  • Met Boekies kunnen kinderen onderwerpen selecteren en soorten boeken (zoals bijvoorbeeld Strips en informatieve boeken) en op deze manier blijven alleen de boeken over waarin de kinderen geïnteresseerd zijn. In de ‘gewone’ bibliotheek is een scala aan boeken en daar verdwalen kinderen al snel. Kinderen hebben behoefte aan een selectie van boeken en willen zelf keuzes maken hierin. Dit kan met Boekies. Je kunt heel specifiek gaan zoeken, op onderwerpen, soorten boeken, leeftijd, AVI niveau etc.

  • Boekies is voor iedereen, maar vooral voor kinderen met leesproblemen of dyslexie is dit een goede toevoeging vanwege de ondersteunende functies. Je kunt veel dingen aanpassen, bijvoorbeeld lettertype (ook dyslexie font), meer ruimte tussen de woorden, lettergrootte, kleur van de achtergrond (rustiger voor de ogen) etc. Ook zijn er bijvoorbeeld boeken met een lagere woordenschat zodat ze voor kinderen met een lagere woordenschat toch goed te lezen zijn en dit de leesmotivatie niet in de weg staat. Boekies beschikt over een voorleesfunctie (fijne stem!) en leesliniaal als dat wenselijk is.

  • De leerkracht, RT-er, ouder of dyslexiebehandelaar kan in het begeleidersaccount alles wat de leerling doet, volgen. Welke boeken leest hij, welk thema vindt hij leuk, hoeveel heeft hij al gelezen, wanneer en op welke tijdstippen. Ook kun je als begeleider boeken klaarzetten op de boekenplank van de leerling.

  • Boekies is vooral gericht op kinderen met speciale behoeften, zoals dyslexie, maar ook bijvoorbeeld hoogbegaafdheid of aandachtsproblemen. Er zijn binnen Boekies meerdere series beschikbaar, zo ook bijvoorbeeld de Bolleboos leesserie voor kinderen die juist snel leren lezen. Voor deze groep kinderen is het vaak moeilijk om leuke boeken te vinden omdat ze leestechnisch dan vaak makkelijk zijn en boeken voor oudere kinderen juist inhoudelijk weer te moeilijk. De serie Leesbalans is weer goed voor kinderen met dyslexie en kinderen die in hun eigen fantasiewereld willen duiken, kunnen terecht bij de serie Verhalen uit de Heksenkeet. Zo zijn er binnen Boekies veel series voor verschillende doelgroepen beschikbaar. Voor kinderen met aandachtsproblemen is het weer fijn dat je de kleurenfilter kunt aanvinken, op deze manier zijn er minder prikkels zichtbaar.

  • Er zijn ook veel informatieve boeken beschikbaar in Boekies waardoor dit ook heel bruikbaar is voor het maken van spreekbeurten en werkstukken. Ook hier kun je specifiek zoeken en ook IN boeken op zoek gaan naar bepaalde woorden of onderwerpen.

Ook wij als praktijk zullen de komende tijd gaan kijken hoe we Boekies kunnen inzetten tijdens bijvoorbeeld de dyslexiebehandelingen. Voor ouders is Boekies nu al goed bruikbaar om het thuisonderwijs mee in te richten. Probeer dit wel zoveel mogelijk in overleg met de leerkracht te doen. Als jullie vragen hebben over het gebruik van Boekies, kun je altijd terecht bij ons!


Stèfanie Groeneveld-van Hout

Orthopedagoog

0 opmerkingen
bottom of page