top of page
  • hannyvanderschoot

Vier seizoenen heeft een jaar

WAAROM ZINGEN MET JE KIND ZO BELANGRIJK IS



Een tijdje geleden las ik in een nieuwsbericht dat we sinds de uitbraak van het coronavirus meer kinderliedjes zijn gaan streamen. Ik kan dat zeker beamen. Dat heeft in mijn geval niet direct te maken met de coronacrisis maar meer met de dreumes die thuis rondloopt. Naast voorlezen is namelijk ook liedjes zingen favoriet. En laat dat, naast voorlezen, ook een heleboel positieve effecten hebben.




Als ik terugdenk aan mijn eigen jeugd, kan ik nog een ontelbaar aantal liedjes opdreunen. Sommige met teksten die nu op een hoop kritiek zouden kunnen rekenen en andere met teksten die nog steeds of weer actueel zijn. Sommige met bepaalde bewegingen, andere met zelfs dansjes erbij. En dat zit er blijkbaar toch ingebakken, want ook wij staan elke avond aan het bed van onze dreumes ‘slaap kindje slaap’ te zingen. Ook zingen we liedjes bij bepaalde handelingen die we doen zoals handen wassen en tandenpoetsen en zingen we liedjes tijdens het spelen, autorijden of fietsen. Voorheen keek mijn dochtertje vooral, bewoog wat mee en luisterde. Nu ‘zingt’ ze zelf af en toe: ‘hi hi hi ha ha ha’ mee, en die interactie maakt het zingen natuurlijk alleen maar leuker. 



Naast dat het zorgt voor, bij mij in ieder geval, een hoop wegsmeltmomentjes, omdat je ziet en hoort dat je dreumes mee probeert te zingen, maakt zingen minder leuke activiteiten wat leuker. Tandenpoetsen is lang niet bij elk kindje favoriet, maar zing er een grappig liedje bij en het wordt meteen een stuk plezieriger. Het zingen van liedjes vooraf of tijdens een activiteit kan ook een onderdeel zijn van een vast ritueel en dit vinden jonge kinderen fijn. Zo zing ik altijd een bepaald liedje als we naar opa en oma gaan. Kleine kinderen hebben veel baat bij herhaling en voorspelbaarheid en een bepaald (en steeds hetzelfde) liedje kan hiertoe bijdragen. Wanneer je voor liedjes met bewegingen kiest (zoals ‘klap eens in je handjes’) stimuleer je ook nog eens de motorische ontwikkeling. Ook laat onderzoek zien dat baby’s die een voor hen herkenbare melodie horen, langer rustig blijven dan baby’s waar alleen tegen wordt gepraat. En blijkt dat je baby na het horen van één of meerdere slaapliedjes gemakkelijker in slaapt valt. Zwitsal heeft zelfs in samenwerking met het concertgebouworkest een reeks slaapliedjes op klassieke muziek uitgebracht (zie Ssst.. lekker slapen- concertreeks).




Verder draagt het zingen van liedjes ook bij aan de taalontwikkeling, zo is al met tientallen onderzoeken aangetoond. De muzikale ontwikkeling en de taalontwikkeling liggen dicht bij elkaar omdat ze beide ritme vereisen. Ook bestaan muziek en taal uit kleinere onderdelen; lettergrepen en toonhoogtes. Het vergroot de woordenschat, het begrip van taal en het leert je woordstructuren te herkennen. Maar niet alleen op jonge kinderen oefent muziek een positieve invloed uit, ook blijkt dat muziek het geheugen bevordert en waarschijnlijk ook het begrip van teksten. Dat is denk ik voor iedereen herkenbaar. Als je iets moet onthouden en je maakt er een liedje van, lukt dat beter dan wanneer je dat met losse woorden of een tekst op papier doet. Ik weet nog dat ik als kind altijd het liedje van Bassie en Adriaan zong wanneer ik een vraag kreeg over hoeveel weken, dagen of maanden een jaar had. Daar hadden Bassie en Adriaan namelijk eens een liedje over gemaakt en daardoor kon ik deze vragen altijd goed beantwoorden. Nog bedankt mannen! Ook is zingen positief van invloed op je stemming, want probeer een nummer van de Snollebollekes maar eens op een chagrijnige toon te zingen.. Dat lukt niet zonder in de lach te schieten!




Dus zingen is voor jong én oud zeker een aanrader. En het maakt daarbij niet uit wat of hoe je zingt. Voor de buren is het misschien wat anders, maar je kindjes zullen genieten want het is jóuw stemgeluid en dat klinkt veilig en vertrouwd. Mocht je wat inspiratie op willen doen, dan kun je op Spotify bijvoorbeeld de playlist ‘Zingen met je baby’ van Boekstart beluisteren, hierin staan liedjes die iedereen vast kent. Ook is ‘juf Roos’ hier al ontzettend populair. Tenslotte is het leuk om een liedjeskoffer te maken. Print de tekst van een liedje met een bijpassend plaatje uit en stop de kaartjes in een koffer. Vervolgens kun je om beurten een kaartje kiezen en het liedje zingen dat op het kaartje staat. En mocht uw oudere zoon of dochter die reeks lastige begrippen, jaartallen of rivieren in Nederland maar niet kunnen onthouden? Maak er dan een liedje van, dan wordt het nooit meer vergeten!



Meerte Bergmans

Orthopedagoog

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page