top of page
 • hannyvanderschoot

Voorlezen is leuk! Zeker in deze donkere dagen voor kerst.Als ouder wil je het beste voor je kind en dat betekent ook dat je zoekt naar manieren om hun ontwikkeling te stimuleren. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen is door voor te lezen. Er zijn veel voordelen van voorlezen voor kinderen (zelfs als ze ouder zijn). Het is een geweldige manier om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden.


Bovenal helpt voorlezen bij het ontwikkelen van taalvaardigheid. Wanneer aan kinderen wordt voorgelezen, horen ze hoe woorden en zinnen correct worden gebruikt en uitgesproken. Dit kan helpen bij het verbeteren van hun eigen spreek- en luistervaardigheden. Voorlezen kan ook helpen bij het leren van nieuwe woorden en uitdrukkingen, wat weer kan bijdragen aan hun woordenschat. Het versterkt daardoor ook hun emotionele ontwikkeling. Veel kinderboeken bevatten emoties en gevoelens die kinderen kunnen herkennen en die hen leren met deze emoties om te gaan. Door voor te lezen, leren kinderen hoe ze hun emoties kunnen uiten. Ze kunnen zich de personages en gebeurtenissen uit het boek voorstellen en hierover nadenken.


Het voorlezen helpt dus bij het ontwikkelen van verbeeldingskracht. Wanneer je aan kinderen voorleest, krijgen ze de kans om zich te verplaatsen in de wereld van het verhaal. Ze kunnen zich voorstellen hoe de personages eruit zien en wat ze doen. Dit kan helpen bij het stimuleren van hun verbeelding.


Daarnaast bevordert voorlezen een positief leesgedrag. Wanneer kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken en verhalen, kunnen ze leren om deze activiteit als iets positiefs en plezierigs te zien. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van een leesgewoonte en kan ervoor zorgen dat kinderen later in hun leven gemakkelijker toegang hebben tot informatie en kennis.


Tot slot helpt het voorlezen met het ontwikkelen van een hechte band tussen ouders en kinderen. Door tijd te nemen om voor te lezen, laten ouders zien dat ze geïnteresseerd zijn in wat hun kind leest en dat ze bereid zijn tijd te besteden aan het delen van een leuke ervaring. Dit draagt bij aan het gevoel van veiligheid en geborgenheid bij het kind en creëert een gezellige sfeer. Het is een fijne manier om tijd met elkaar te spenderen en te genieten van deze leuke activiteit. Kortom, voorlezen is een geweldige manier om de ontwikkeling van je kind te stimuleren en om speciale momenten met elkaar te delen.


In het algemeen is voorlezen dus een goede manier om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden en om een hechte band te creëren tussen ouders en kinderen. Als je nog niet hebt geprobeerd om voor te lezen aan je kind, is het absoluut de moeite waard om eens een poging te wagen. Dus pak een boek, ga lekker zitten en begin vandaag nog met voorlezen! Veel plezier!

Zomaar wat voordelen van voorlezen op een rijtje:

 1. Het ontwikkelt de taalvaardigheid van het kind en vergroot de woordenschat.

 2. Het versterkt de band tussen ouder en kind en creëert een gezellige sfeer.

 3. Het stimuleert de fantasie en creativiteit van het kind.

 4. Het leert het kind hoe te luisteren en concentreren.

 5. Het ontwikkelt het vermogen van het kind om zich in te leven in andere personen en situaties.

 6. Het kan de sociale vaardigheden van het kind verbeteren, zoals empathie en inlevingsvermogen.

 7. Het kan het zelfvertrouwen en zelfbeeld van het kind versterken.

 8. Het kan helpen bij het ontwikkelen van een liefde voor lezen en vergroten van de leesvaardigheid.

 9. Het biedt een rustig moment waarbij het kind kan ontspannen en genieten van de verhalen.

 10. Het kan bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Paul van Gulick

Medewerker bij Spil Helpt

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page