top of page
  • Foto van schrijverSpil Helpt

Wiebelkontjes, bengelbenen en flitsende friemelaarsKennen jullie allemaal de film Brammetje Baas? Een aanrader voor iedereen! Een film voor alle lieve, drukke, niet saaie, snelle, slimme, grappige, gewone en ongewone mensen. Vooral heel drukke kinderen herkennen zich in Brammetje Baas en zijn blij dat er nóg iemand op deze aardbol rondloopt die tegen dezelfde dingen aanloopt in het leven. Wat een herkenning! Ook leuk voor papa’s, mama’s, juffen, meesters en alle andere gewone, ongewone, normale en niet normale mensen die willen weten wat er in het hoofdje van dat ’stuiterballetje’ omgaat.

De energieke Brammetje is 7 jaar en kan een heleboel dingen heel goed. Hij kan goed lezen, drummen op de tafel, hoger springen dan zijn vader op de trampoline en wel drie kindjes op de kar over het schoolplein trekken. Er is eigenlijk maar één ding dat Brammetje helemaal niet goed kan en dat is stil zitten. Brammetje is een dromer met een levendige fantasie. Zijn meester heet P. Vis. Wanneer Brammetje naar zijn meester kijkt, ziet hij een volwassen man met een vissenhoofd. En stel dat je de V van Vis inruilt voor een P, dan heet hij meester Pis. Maar dat vindt zijn meester niet leuk. Ja, een levendige fantasie en Brammetje Baas denkt veel na over de wereld om hem heen. Hij heeft ontzettend veel zin om naar groep drie te gaan. Maar meester Vis is super streng. De ouderwetse meester heeft geen oog voor de binnenwereld van het bewegelijke ongeconcentreerde jongetje en zet alles op alles om Brammetje in de pas te laten lopen. De ouders van Brammetje worstelen met de vraag in hoeverre zij van hun zoontje moeten verlangen dat hij zich aanpast zonder doodongelukkig te worden. Maar dan krijgt hij een super coole nieuwe meester die hem laat springen naast zijn tafel en hem rondjes laat rennen!

Wat wil je veranderen op school? Ik wil net zo’n meester als Brammetje Baas. Niet zoals die meester Vis, maar ik bedoel zoals die nieuwe meester! Dat je dan af en toe mag springen enzo. ‘Als je wat zou mogen veranderen aan school, wat zou je dan willen veranderen?’. Ondertussen heb ik die vraag aan zo’n 200 kinderen gesteld en bijna allemaal antwoordden ze met: vaker gym, meer pauze of meer bewegen.

‘Soms ben ik zo blij en dan ga ik schreeuwen en dan zegt mama: Doe eens rustig. Op school kan ik ook bijna niet rustig blijven, dan ga ik in de pauze buiten rennen. In de klas vind ik dat ook moeilijk, maar dan ben ik wel stil, dan ben ik gewoon normaal’, zei Fleur van 8 jaar tegen mij. Van dat ene zinnetje, ‘dan ben ik gewoon normaal’, schrik ik een beetje, dus check ik even wat ze net heeft gezegd. ‘Blijf je in de klas dan rustig?’ en weer antwoordt ze met: ‘Ja, dan ben ik gewoon normaal’. Normaal? Wat is dat dan.. normaal? Wil ze eigenlijk zeggen dat wanneer je buiten rond gaat rennen in de pauze of wanneer je thuis gaat gillen omdat je zo ontzettend blij bent, dat je dan niet normaal bent?

Tegenwoordig hebben ze van alles op de markt wat kinderen in de klas kunnen gebruiken om die onrust te laten afnemen; een tangle of stressballetje om lekker mee te kunnen friemelen of een wiebelkussen wat je dan onder je wiebelkont mag leggen zodat je een beetje op je stoel kunt bewegen. Ik hoorde pasgeleden zelfs over een elastiek rondom je stoelpoten, waar je voeten dan op kunnen ‘springen’, speciaal in het leven geroepen voor kinderen met bengelbenen. Een heel assortiment speciaal voor wiebelkontjes, flitsende friemelaars en kindjes met bungelende bengelbenen. Alles dus om tegemoet te komen aan die bewegingsonrust, MAAR... je moet wel op je stoel blijven zitten als het even kan. Soms is dat niet voldoende en dan mag je voor de juffrouw een kopje koffie gaan halen. Even je benen strekken. Maar ja.. dat wordt weer lastiger als je buurman ook zo’n wiebelkont is en je juffrouw om 10.00 uur al zo veel cafeïne binnen heeft dat ze zelf wel zo’n wiebelkussen, tangle, stressbal en elastiek om haar stoelpoten kan gebruiken.

Stel je voor hè.. op een school zitten gemiddeld 200 kinderen waarvan (ik gok) 20 wiebelkontjes. (Stiekem zitten er wel 200 wiebelkontjes op een school, maar goed ik tel nu alleen even de wiebel-wiebel-wiebel-kontjes oke?). Dan ga ik even uit van 7000 basisscholen in Nederland, dus dan komen we uit op 140.000 wiebelkontjes in heel Nederland. Stel je nou voor dat die allemaal een tangle of stressballetje nodig hebben. Een tangle kost €10.00 dus dan zijn we totaal al 10x140.000=€1400.000 kwijt om de bewegingsonrust een klein beetje te kunnen ‘lozen’. Stel dat de helft van deze kinderen ook nog een wiebelkussen nodig heeft. Die kosten €12.00, dan zitten we afgerond al op een totaal van €3.000.000.


Ik weet het niet hoor en misschien is het wel gek wat ik zeg, maar is het dan heel misschien op een of andere manier mogelijk dat we die 3 miljoen inruilen voor 6 keer per dag één minuut springen in de klas zoals Brammetje Baas dat mag doen? Ik zeg ook maar iets hè. Misschien slaat die hele berekening wel nergens op en ik weet ook niet hoe het zit met al die eisen aan de invulling van het hele onderwijs, maar mij lijkt het wel wat. Het valt te proberen toch, misschien leest de koning dit wel. En misschien vindt hij dit wel een goed idee. De koning.. die gaat toch altijd kijken bij de Olympische Spelen? Hij houdt toch van sport, ja toch? Hij gaat toch ook ieder jaar met heel de familie skiën?


O ja, skiën. Ik ga binnenkort ook skiën. Waar staan mijn ski’s eigenlijk? Volgens mij op zolder naast de campingspullen. Camping.. oh lekker in het zonnetje. Zonnetje.. pff daar krijg je wel altijd zo’n droge huid zeg. Nou je het zegt, mijn benen voelen trouwens wel echt droog aan. Oh.. dwaal ik nu af? Ja, misschien ben ik ook wel zo’n dromer. Maar om even in de woorden van Fleur te blijven, soms ben ik wel normaal hoor.


Stèfanie Groeneveld - van Hout

Orthopedagoog


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page