Spil Helpt
Zorgenvriendjes
Piekertjes’. Zo noemde een jongetje tijdens de begeleiding de zorgen en negatieve gedachten in zijn hoofd. ‘Piekertjes’, vernoemd naar het vele piekeren. Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren en niet meer kunnen stoppen. Volwassenen piekeren, maar er zijn ook veel kinderen die last ondervinden van het vele piekeren. Deze kinderen zijn vaak heel gevoelig en nemen alles om zich heen op als een spons; de juffrouw die moppert op een ander kindje, mama die vandaag wel erg verdrietig leek, opa die moe was van het werken in de tuin, dat ene vriendinnetje die vandaag liever met een ander ging spelen.. Behalve deze alledaagse onderwerpen, zijn deze kinderen zich vaak ook sterk bewust van problemen in de wereld, zoals oorlog en de dood. Ze overdenken alles en maken zich zorgen over alles en iedereen.
Met name bedtijd is tijd om te gaan piekeren. Het wordt donker, we willen rust, een leeg hoofd en lekker gaan slapen. ‘Mama mijn hoofd is zo vol, mijn hoofd stopt niet met denken, ik wil niet denken, ik wil een ander hoofd’. Met zo’n vol hoofd is het natuurlijk onmogelijk om lekker en goed te gaan slapen. Wat is dan de oplossing? Juist, je hoofd proberen leeg te maken. Makkelijker gezegd dan gedaan.
Tijdens de begeleiding vroeg ik dit jongetje een tekening te maken van de binnenkant van zijn hoofd. Ik was nieuwsgierig hoe het er uit zou zien, met al die piekergedachten, dat ‘volle hoofd’. Hij tekende wel tien poppetjes naast elkaar op een rij. Toen stopte hij met tekenen en keek naar zijn tekening. Hij keek naar mij en vervolgens weer naar zijn tekening. Toen zei hij: “Zo ziet het er uit, maar dan met heel veel poppetjes daar achter. Ze staan niet netjes achter elkaar, maar allemaal zo zig-zag door elkaar”. Hij zucht en voegt er aan toe: “Maar ik weet niet hoe ik dat moet tekenen..”. Dat is niet erg. Voor mij was het duidelijk. Zijn hoofd zat bomvol. Dit jongetje wilde dolgraag van zijn piekertjes af.
Gelukkig heeft hij zijn zorgenvriendje. Zorgenvriendjes hebben een mond die dichtgeritst kan worden. Daardoor kunnen kinderen hun piekergedachten, problemen en angsten bij hun vriendje kwijt. Ze schrijven of tekenen hun probleem, gedachten of angst op een papiertje, stoppen het briefje in de mond van het zorgenvriendje. Daarna ritsen ze de mond dicht. Op deze manier kunnen kinderen hun hoofd legen, gedachten van zich afschrijven. Daarnaast krijgen de ouders (die het briefje vinden) een idee van de angsten, problemen of piekergedachten die hun kind bezighouden.
Dit jongetje vertelt mij enthousiast over zijn zorgenvriendje. Voordat hij gaat slapen schrijft of tekent hij zijn piekertjes op. Hij stopt dit papiertje in het ritsje van zijn zorgenvriendje. “Dan ga ik slapen en haalt mama het papiertje uit de buik van mijn zorgenvriendje. Als ik wakker word is het briefje weg en zijn de piekertjes in mijn hoofd verdwenen”. Dit jongetje weet dat zijn moeder de briefjes uit zijn zorgenvriendje haalt. Dat heeft hij mij zelf verteld. Maar dat geeft niet. Voor hem is dat niet erg. Zijn zorgenvriendje helpt hem bij het legen van zijn hoofd. Dit zorgenvriendje luistert en neemt zijn zorgen weg. Zijn zorgenvriendje is er altijd voor hem. Zijn zorgenvriendje oordeelt niet. Zijn zorgenvriendje geeft geen commentaar op wat hij opschrijft. Hij haalt het gewoon weg. En dat is nou net wat dit jongetje nodig heeft. Ik gun ieder kindje zo’n zorgenvriendje.
Dus:
Sinterklaasje luister alsjeblieft naar mij Het is belangrijk, wat ik dus net al zei Pietje-Pieker weet wel wat ik bedoel Voor het slapen gaan zit hij ook met dat ene gevoel Dat je hoofd zo vol zit dat het overstroomt van gedachten Help deze kindjes met wat meer ontspannen nachten Geef ze allemaal een zorgenvriendje zo lief en zacht Je hebt ze in alle kleuren wat je misschien al dacht Deze zal wegnemen al hun piekertjes en zorgen Zodat ze wat meer uitgerust en opgewekt wakker worden in de morgen
Stèfanie Groeneveld - van Hout
Orthopedagoog
