top of page
  • Foto van schrijverSpil Helpt

De grote overgang: Het avontuur van de eerste schooldag
Daar ging ze hoor, met haar rugzak vol nieuwe spullen. Eindelijk was dan de dag aangebroken dat onze dochter naar school mocht.


De eerste schooldag

Als orthopedagoog, maar ook zeker als moeder, begrijp ik maar al te goed dat deze nieuwe fase zowel enthousiasme als uitdaging met zich meebrengt. Dus laten we eens kijken hoe het nou echt is voor kinderen als ze op vierjarige leeftijd voor het eerst naar school gaan, en hoe ouders hiermee kunnen omgaan.


De eerste schooldag kan een mengelmoes van emoties veroorzaken bij kinderen. Aan de ene kant zijn ze misschien super opgewonden om nieuwe vriendjes te maken, te spelen en te leren. Aan de andere kant kunnen ze ook bang zij om afscheid te nemen van hun veilige thuishaven en hun ouders. Dat is helemaal normaal! Hier zijn een paar tips om je kind te helpen:


  • Praat positief over school: Vertel je kind alvast over de leuke dingen die hen te wachten staan op school, zoals speeltijd, knutselen en nieuwe avonturen beleven.

  • Verken de school: Neem de tijd om samen met je kind de school te verkennen voordat de grote dag aanbreekt. Zo kunnen ze wennen aan de nieuwe omgeving en zich meer op hun gemak voelen.

  • Geen een stukje thuis mee: Een knuffel of iets anders van speelgoed. Iets vertrouwds kan je kind geruststellen.

  • Feestje na schooltijd: Vier de overwinningen van je kind. Luister enthousiast naar hun verhalen en moedig ze aan om te delen wat ze leuk vonden op school. Positieve feedback helpt hen zich zelfverzekerder te voelen.

De uitdagingen voor ouders

Voor ouders kan de eerste schooldag ook best een achtbaan van emoties zijn. Je bent trots op je kleintje, maar maakt je ook zorgen over hoe ze zich zullen aanpassen en of ze wel vriendjes zullen maken. Hier zijn een paar manieren waarop je als ouder met deze uitdagingen kunt omgaan:

  • Vertrouw op de school: Ze hebben ervaring met het begeleiden van kinderen bij deze overgang en zullen je kind ondersteunen waar nodig.

  • Communiceer met de leerkracht: Neem de tijd om de leerkracht van je kind te leren kennen en bespreek eventuele zorgen of speciale behoeften. Samen kun je een plan opstellen om je kind te ondersteunen in deze nieuwe fase.

  • Volg je gevoel: Jij kent je kind als geen ander. Als je ziet dat het voor je kind te veel is, bespreek dit dan met de leerkracht.

De eerste schooldag is een avontuur voor zowel kinderen als ouders. Het kost tijd en aanpassing om te wennen aan de nieuwe omgeving, maar met de juiste ondersteuning en positieve mindset gaat dit helemaal lukken.

Celeste de León

Orthopedagoog

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page