top of page
  • Foto van schrijverSpil Helpt

De Kinderboekenweek



Ook dit jaar vieren we in oktober weer de Kinderboekenweek! Tijdens deze ‘week’ is er tien dagen lang extra aandacht voor het kinderboek en het belang van lezen. Lezen bevordert de taalontwikkeling, vergroot het empathisch vermogen en stimuleert kritisch denken. Daarnaast opent het natuurlijk deuren naar een wereld vol verbeelding.


Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek: ‘Bij mij thuis’. Lezen is niet alleen een bron van kennis, maar ook een manier om kinderen te laten kennismaken met de wereld om hen heen. Thuis kan voor iedereen iets anders betekenen en de Kinderboekenweek nodigt ons uit om met elkaar in gesprek te gaan over deze verschillen en gelijkenissen.


Zelfs als kinderen nog niet kunnen lezen, heeft voorlezen aantoonbare voordelen. Het helpt bij de opbouw van de woordenschat, versterkt de band tussen volwassene en kind, en introduceert hen in de wonderlijke wereld van verhalen.


Tijdens de Kinderboekenboek zijn er veel mooie boeken om uit te kiezen waarin het thema ‘Bij mij thuis’ centraal staat. Hier zijn enkele aanbevelingen:


Groep 1 en 2


‘Op een verre planeet’ van Julia Donaldson. De rooien en de blauwen zijn anders en daarom gaan ze niet met elkaar om. Maar wat als een rooie verliefd wordt op een blauwe?


‘De koffer’ van Chris Naylor-Ballesteros. Op een dag komt er een raar dier met een koffer op zoek naar een plek om te wonen. Maar is dit dier wel te vertrouwen? En wat zit er in de koffer?


‘Waar woon jij?’ van Vivian den Hollander en Dagmar Stam. De vader van Jimmy probeert een boek te schrijven in een huisje in een tuinpark. Lisa en Jimmy gaan op bezoek en nemen veel vrienden mee. Wordt het niet te druk?


Groep 3 en 4


‘Kom maar bij mij’ van Rindert Kromhout en Hugo van Look. Het huis van Boem is weg. De zee nam het mee. Waar kan Boem heen? Een toneelleesboek om gezellig samen met je kind te lezen voor beginnende lezers in groep 3 (AVI M3).


‘Dit is mijn huis’ van Isabelle de Ridder en Hiky Helmantel. Een boek over allerlei soorten huizen van vroeger en nu, dichtbij en aan de andere kant van de wereld.


‘Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar’ van Selma Noort en Matascha Stenvert. In tien minuten een heel verhaal lezen, dat geeft vertrouwen (M4 en E4). In elk verhaal gebeurt er iets grappigs in het samengestelde gezin met zes kinderen, een inwonende opa en hun huisdieren.


Groep 5 en 6


‘Joe Biljoen’ van David Walliams en Tony Ross. Joe is rijk. Hij woont in een gigantisch huis met alles wat hij hebben wil, maar hij heeft geen vrienden.


‘De piraten van hiernaast’ van Reggie Naus en Mark Janssen. Michiel krijgt piraten als buren. Hij sluit vriendschap met zoon Billy, maar de buurtbewoners zijn niet zo blij.


‘Kinderen van ver’ van Martine Letterie en Saskia Halfmouw. Samuel, Tamar, Azad en Fatima zijn doodgewone kinderen. Tot er oorlog in Syrië uitbreekt en ze alles en iedereen die ze kennen moeten achterlaten. Op zoek naar een plek waar ze veilig zijn.


Groep 7 en 8


‘Mijn vader woont in een tuinhuis’ van Jacques Vriens. De ouders van Lara en Joeri gaan scheiden. Hun vader neemt zijn intrek in het tuinhuis. Als de ruzies uit de hand lopen, moeten Lara en Joeri ingrijpen.


‘Geheimen van de vuurtoren’ van Emma Carroll. Het is Londen, 1941. Olivia en haar broertje krijgen onderdak bij Ephraim, de vuurtorenwachter. Hij is niet gewend aan kinderen en gedraagt zich geheimzinnig.


‘De meestervervalser’ van Annemarie Jongbloed en Wendy Panders. Bij Bilal thuis zijn ze arm. Dan ontmoet hij Sterre, een rijk meisje dat hem aanmoedigt om mee te doen aan een tekenwedstrijd. Maar Bilal kan niet zomaar goed tekenen, hij kan perfect kunstwerken namaken. En dat valt ook de crimineel Gekke Gerrit op…


De verhalen in deze boeken bieden aanknopingspunten om met kinderen te praten over diversiteit, inclusie en empathie. Wij moedigen iedereen aan om samen met kinderen in boeken te duiken. Hiermee leggen we de basis voor een levenslange liefde voor lezen.


Geniet van de magische reis door boeken tijdens deze mooie week, waar we vieren wat ‘thuis’ voor iedereen betekent.


Diede Duijghuisen MSc.

Orthopedagoog



Comments


bottom of page