top of page
  • Foto van schrijverSpil Helpt

Kinderen met een burn-out: Waardevolle tips voor ouders



Een burn-out, voor velen van ons een bekend begrip in de context van werkgerelateerde stress en uitputting bij volwassenen. Maar wist je dat dit uitputtende probleem zich steeds vaker voordoet bij kinderen? De prestatiemaatschappij en de voortdurend toenemende druk op onze kinderen lijken hier de voornaamste boosdoeners te zijn.


Dag in, dag uit worden kinderen geconfronteerd met een indrukwekkende lijst aan activiteiten. Naast hun schooluren wacht er nog huiswerk, sportclubs, sociale media, en bij wat oudere kinderen soms zelfs nog een bijbaantje. De dagen lijken te kort en rustmomenten zijn er bijna niet meer. Dit vormt het ideale recept voor een burn-out.


Het lastige is dat een burn-out bij kinderen vaak niet herkend wordt. De symptomen kunnen variëren, denk aan teruggetrokken gedrag, lusteloosheid, onzekerheid en zelfs angst. Bovendien nemen schoolprestaties af en kinderen verliezen hun enthousiasme voor school. Lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn komen regelmatig voor, waardoor we vaak eerder op zoek gaan naar een medische verklaring dan denken aan een burn-out.


Gelukkig kun je als ouder een actieve rol spelen in het voorkomen van een school burn-out bij jou kind. Hier zijn enkele waardevolle tips:

  • Geef het goede voorbeeld: Kinderen leren door te kijken naar hun ouders. Als ouders zichzelf constant voorbij rennen, beschouwen kinderen dit gedrag als normaal. Neem voldoende rust als ouder en laat je kinderen zien dat ontspanning een essentieel onderdeel is van een gezond leven.

  • Stimuleer een groeimindset: Moedig je kind aan om een groeimindset te ontwikkelen. Dit betekent geloven dat intelligentie en vaardigheden kunnen verbeteren door inspanning en doorzettingsvermogen. Geef complimenten voor inspanning en proces, niet alleen voor resultaten. Op deze manier leert je kind dat perfectie niet het doel is.

  • Creëer een stabiele thuissituatie: Zorg voor momenten waarop je kind echt tot rust kan komen. Denk aan samen aan tafel eten en de tijd nemen om te praten en te ontspannen.

  • Houd de activiteiten in balans: Help je kind om een gezonde balans te vinden tussen school, buitenschoolse activiteiten en vrije tijd. Overweeg om samen te kijken welke activiteiten echt belangrijk zijn en welke misschien kunnen worden verminderd of aangepast.

Besef dat jouw rol als ouder cruciaal is in het voorkomen van de onzichtbare last van een school burn-out bij je kind. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat kinderen onbezorgd en gelukkig opgroeien en de kans krijgen om zich gezond te ontwikkelen. Want dat verdient toch ieder kind?


Maxime Neefs

Orthopedagoog i.o.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page